luni, 3 decembrie 2012

Noiembrie - decembrie: petrolul (include câteva consideraţii fundamentale)

    Ca de obicei, prin "petrol" mă refer la variaţiunea WTI-crude atunci când e vorba de cotaţii în valoare absolută, în rest conisderaţiile fiind valabile şi pentru celelalte tipuri, în special Brent.

Petrol - click pentru imaginea lărgită
    Aşadar, petrolul a fost relativ stabil în luna care a trecut, rămânând, din punct de vedere tehnic, în limitele analizei pe care o prezentam pe blog la începutul lunii trecute

    Creşterea cotaţiei a fost nesemnificativă, de ordinul a 2 USD, şi s-a datorat, totuşi speranţei de îmbunătăţire a climatului economic.

    Preţul petrolui se menţine în triunghiul figurat şi apreciez că spargerea acestuia va avea loc în "sud", din considerentele fundamentale pe care le voi preciza în cele ce urmează.




    În primul rând vreau să vă amintesc observaţiile conţinute într-un articol de pe acest blog. Am arătat, atunci, de ce o apreciere a cotaţiilor petrolului este improbabilă. Efectele acestor consideraţii încep deja să se facă vizibile. Nu vreau să amintesc aici mai mult decât amploarea pe care a luat-o, începând cu America, exploatarea gazelor naturale, în special a celor de şist. În anul care urmează, aceste efecte vor deveni foarte dificil de ignorat.
    La aceste aspecte se adaugă creşterea stocurilor suverane de petrol la nivel mondial, în condiţiile în care producţia de petrol depăşeşte deja consumul global. S-ar putea spune că acest lucru se poate regla prin reducerea producţiei, iar OPEC chiar va încerca acest lucru. Aici, insă, se va intra într-un cerc vicios: Ţările producătoare au bugetele stabilite în funcţie de veniturile la petrol. Ori, în condiţii de scădere a preţurilor, vor trebui să-şi crească cotele de producţie pentru a face faţă reducerii veniturilor. În plus, sunt anunţate noi surse de producţie în Irak sau Sudan, necesare pentru relansarea economică a statelor respective.
    Vom avea de a face, aşadar, cu o continuă creştere a stocurilor de produse petroliere, în special în America, singurul mod în care poate fi susţinut nivelul actual al preţului. Dar această capacitate de stocare e totuşi limitată, iar ieftinirea dolarului nu ar fi altceva decât un simplu paliativ.
    În concluzie, toate aceste premize vor începe a se face simţite în evoluţia preţului petrolului în anul ce va urma. Eu prevăd o ieftinire în jurul a 25% în decursul anului ce urmează.

Atenţie: un eventual conflict în Iran va acţiona ca factor perturbator, dar efectul său va fi absorbit rapid de celelalte fundamente care au făcut obiectul articolelor prezentate în acest blog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu