joi, 1 noiembrie 2012

Octombrie: o lună marcată de incertitudini

Am traversat o lună foarte dificilă, marcată de pesimism pe majoritatea pieţelor. Cel mai bine se vede acest lucru din faptul că, din numărul total de active suport tranzacţionabile în pieţele futures, doar circa 10% au semnalat creşteri demne de luat în seamă (şi acestea fiind oarecum exotice, cum ar fi cheresteaua sau ovăzul). Ceea ce a rămas s-a împărţit în mod egal între active cu preţul relativ stabil şi active cu importante scăderi de cotaţii. În ultima categorie se înscriu majoritatea metalelor şi cafeaua (care suferă o corecţie de cca. 11%).

Pesimismul despre care vorbeam poate fi asociat şi cu incertitudinea în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor americane de marţea care vine, precum şi cu îngrijorareacu privire la urmările uraganului Sandy, care a măturat coasta de est a SUA, determminănd chiar închiderea principalei pieţe financiare a lumii, NYSE, pentru prima oară după 11 septembrie 2001.



Mai concret:

EUR-USD
După cum se poate vedea din graficul ataşat, graficul zilnic al principalei perechi valutare tinde să construiască un triunghi simetric. Deasemenea, se poate observa că media mobilă de 50 acţionează ca suport. Cine cunoaşte abecedarul analizei tehnice va trage de aici concluzia că viitorul monedei unice este unul luminos. (Dacă ar fi aşa de simplu, toată lumea ar fi milionară). Există însă nişte neconcordanţe tehnice în graficul prezentat, iar acestea ţin de nivelele de retragere, situate într-un fel de no-man's land. Pe urmă, intervin o serie de considerente fundamentale, pe care le voi trata separat.

USD-JPY
Yenul se pare că a intrat încă din primăvară într-un "rangebound" destul de bine definit. Deschiderea lui de doar 4% îl face. însă, neatractiv pentru speculaţii. Mai interesante ar fi eventualele spargeri ale limitelor de variaţie arătate în grafic. Şi dacă tot suntem la yen, mă voi referi şi la indicele nipon, reamintindu-vă considerentele care îl fac deocamdată netranzacţionabil (vezi postările precedente)



Texas Light Crude
Evoluţia preţului la petrol se înscrie în tiparele pe care le-am enunţat de nenumărate ori.
Este interesantă, totuşi, o privire asupra evoluţiei sale multianuale, care ne poate arăta faptul că activul nostru aşteaptă un eveniment major pentru a-l folosi drept pretext pentru părăsirea triunghiului de variaţie.
Să fie ăsta vreun război, cândva, în 2013?



Aur
Metalul galben  şi-a stabilit o rezistenţă intermediară pe la 1800, iar acum pare că tocmai a încheiat o retragere fix la un Fibo50, având ca referinţă orizontul de convergenţă al triunghiului estival.Prognoza mea e că mai rămâne încă o vreme sub pragul de rezistenţă, eventuala sa spargere fiind dată mai degrabă de graficul corelaţiei Au-Ag. Dintre cele două metale, aş paria mai degrabă pe argint. Motivele vă sunt cunoscute celor care imi urmăriţi anunţurile.

Argint
Argintul, preferatul meu, a avut o evoluţie ca la carte, din punct de vedere tehnic. În primul rând era evidentă rezistenţa de la 35+, dată si de nivelul de acum un an căt şi de extensia penetrării liniei de trend figurată în imagine.
Consider că este un moment propice pentru a încărca desaga cu nişte tone de argint, pentru că următoarea bătălie cu nivelul de rezistenţă va fi una victorioasă.


Atât, deocamdată, despre active.

Ceea ce urmează pe pieţele noastre va fi foarte interesant de urmărit, din mai multe puncte de vedere, din care cel mai important este cel al efectului pe care îl vor avea rezultatele alegerilor din SUA. Vreau să precizez faptul că, indiferent de rezultat, pieţele vor reacţiona violent, în primul rând pentru că se va sparge incertitudinea care le-a ţinut captive în ultimul timp. Pe de altă parte, trebuie să ne aducem aminte intervenţia preşedintelui Obama care a fost de natură a împinge orice deznodământ al problemei cu care se confruntă moneda unică până după alegeri.
Un alt aspect care ar trebui luat în seamă este cel al perspectivei unui boom investiţional legat de eforturile de reconstrucţie din ariile afectate de uragan, care se ridică la sume de ordinul zecilor de miliarde USD.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu