miercuri, 29 mai 2013

Nostalgia după Escudo prinde glas în Portugalia



     În ultima vreme parcă asistăm la un concurs pentru a vedea care dintre ţările partcipante are mai mult sânge în puţă pentru a părăsi prima Zona Euro. în acest context, o mişcare importantă vine din Portugalia, aflăm din Wall Street Journal.

     O carte a unui economist portughez a starnit furori odată cu lansarea sa, în urmă cu o lună: a ajuns intantaneu în vârful listei de best-seller din Portugalia, devansând câteva cărţi despre dietele la modă, sau popularul roman erotic "Fifty Shades of Grey".

     Cartea intitulată "De ce ar trebui să renunţăm la Euro", a lui Joao Ferreira do Amaral, a contribuit la iniţierea unei dezbateri publice în Portugalia în legătură cu cauza reală a situaţiei precare a economiei ţării: e doar mult hulita austeritate necesară pentru asigurarea Bailoutului european de vină, sau e vorba de moneda unică?

     Luări de poziţie în conferinţe publice, dezbateri televizate, articole de presă, laolaltă cu politicieni, încep să exploreze o chestiune care până acum era apanajul doar al cercurilor universitare, şi anume: are Portugalia vreo posibilitate realistă de redresare în cadrul Eurozonei?



     Într-un interviu recent, Dl Ferreira do Amaral spunea despre Portugalia că "nu are nicio şansă de creştere în ritm accentuat în cadrul unei uniuni monetare a cărei valută este într-atât de puternică. Din fericire, acest subiect a încetat să mai constituie un tabu, iar acum el generează dezbateri importante atât în ţară, cât şi în afara ei."

     Cartea e deja la cea de a patra ediţie, cu vânzări ce depăşesc 7000 de exemplare până acum, ceea ce reprezintă un număr impresionant pentru un tratat economic într-o piaţă destul de mică, cum e cea portugheză.

     Ferreira do Amaral beneficiază de o susţinere importantă. Luna aceasta, Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Louis Antonio Noronha Nascimento, a făcut un apel către Portugalia şi celelalte ţări ale flancului sudic al Eurozonei pentru a renunţa la moneda unică, avertizând că altfel fractura între ţările bogate şi cele sărace ale Europei se va lărgi în continuare.

     Dacă această dezbatere va avea şi urmări, este un lucru care depinde de starea economică, spun analiştii. Guvernul portughez insistă asupra ideii că mult aşteptata redresare va avea loc în 2014, dar mulţi economişti au serioase îndoieli asupra acestui aspect. Dacă recesiunea va continua, responsabilii politici vor fi nevoiţi să procedeze la noi reduceri de alocări bugetare în scopul îndeplinirii ţintelor de deficit impuse de UE. "Va deveni din ce în ce mai greu pentru politicieni să justifice noi măsuri de austeritate, unele după altele." în opinia lui Antonio Costa Pinto, specialist în ştiinţe politice la Universitatea din Lisabona. "Acest lucru va putea crea un context perfect favorabil unei schimbări de abordare a problemei."

     În urmă cu un an, 20% dintre portughezi erau în favoarea părăsirii uniunii monetare. Ar fi interesant de văzut un sondaj similar în câteva săptămâni, după ce dezbaterea asupra acestei cărţi va atinge cote maxime.

     Părerea mea o ştiţi deja, iar eu cred că am argumentat-o suficient: oricât s-ar screme ăştia mici, ei vor râmăne prizonieri ai Eurozonei în care sunt ţinuţi cu forţa. Moneda unică e condusă de interese care îi depăşesc. Pur şi simplu, costurile ieşirii ar fi mult mai mari decât beneficiile unei atari acţiuni. Cam aşa sună ameninţarea care îi ţine prizonieri...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu