luni, 1 aprilie 2013

Cutia Pandorei


     Se întâmplă să vorbim despre legenda Pandorei şi a cutiei sale deschise de Epimeteu în contextul furnizat de întâmplările petrecute în ultimul timp într-un ţinut de legendă şi anume Insula Afroditei.
Legenda spune că în Cutia Pandorei Zeus a cerut Olimpienilor să pună toate relele din lume. Cu toţii l-au ascultat, în afară de Atena care puse în cutie Speranţa.
     Atunci când curiozitatea l-a împins pe Epimeteu să deschidă Cutia Pandorei pentru a vedea ce conţine, toate relele s-au răspândit în lume. Speriat, acesta a trântit capacul înapoi, fără a băga de seamă că înîuntru mai rămăsese Speranţa.

     În povestea noastră, Pandora este Sistemul Bancar bazat pe rezervă fracţionară, iar rolul lui Epimeteu este jucat de troica UE + FMI + BCE.

 
     E timpul acum să vă rog să vă amintiţi de seria de cinci articole sub titlul "Despre bani, bănci şi alte jucării", publicate pe acest blog în cursul lunii februarie a.c., în cadrul cărora am explicat modul de funcţionare a Sistemului Bancar bazat pe rezervă fracţionară.

     Instituţionalizarea furtului de cash din conturile deponenţilor prin precedentul iniţiat de troica cipriotă este echivalentă cu deschiderea Cutiei Pandorei. Nimeni nu ştie până unde vor merge efectele acestei acţiuni, însă posibilităţile deschise astfel sunt de natură a stârni îngrijorarea nu numai a celor care au bani depuşi în băncile de pe cuprinsul mapamondului, ci şi a bancherilor înşişi. Pentru că s-a dovedit astfel că o Bancă Centrală, pilonul Sistemului Bancar, nu sprijină băncile şi persoanele care se află în relaţii de afaceri cu acestea, ci sprijină Guvernul! Şi nu neapărat pe cel propriu, în situaţia ţărilor din Eurozonă!

                                                                                   ~ ' ~

La momentul actual, totalul de cash (USD) aflat în circulaţie se ridică la suma de 1102 miliarde USD. În acelaşi timp, în băncile americane se găsesc depozite în valoare de 9294 miliarde USD.

Dacă vom face acum o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat în Cipru şi vom extrapola acest lucru la scara sistemului bancar american (care, odată cu deschiderea Cutiei Pandorei nu se mai găseşte el însuşi în siguranţă) vom avea de-a face cu o situaţie năucitoare. Americani aşezaţi la coadă precum ciprioţii din imaginea de mai sus vor constata cu stupoare că fiecare dolar pe care ei îl au la bancă mai valorează doar 12 cenţi!

Fi-va, oare, acesta începutul sfârşitului pentru acest monstru cu picioare de lut?
Sau speranţa renaşterii în umbra unei noi paradigme economice?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu