marți, 29 ianuarie 2013

The Journey (1959)

     Încep prezentarea acestui film cu puţină istorie.

     În data de 23 octombrie 1956, în condiţiile unei revolte studenţeşti în Budapesta şi sub pretextul apărării Ungariei de o invazie a NATO, are loc o intervenţie militară sovietică în această ţară. În prima parte a revoltei, acţiunile militare se limitează la zona capitalei, pentru ca la data de 3 noiembrie Budapesta să fie ocupată complet de trupele sovietice, iar Imre Nagy, primul ministru din perioada revoltei va fi înlocuit cu Janos Kadar la 4 noiembrie, iar revolta maghiară, înfrântă.
     În rândul maghiarilor, revolta s-a soldat cu zeci de mii de victime omeneşti, morţi şi răniţi, fără a mai pune la socoteală numărul celor încarceraţi, deportaţi sau exilaţi.

     Acesta este cadrul în care se desfăşoară acţiunea filmului nostru, care urmăreşte încercarea unor cetăţeni occidentali de a părăsi teritoriul Ungariei cuprinse de revolta antisovietică. În rândul acestora vom găsi un militant maghiar care încearcă şi el să părăsească ţara sub o identitate falsă, alături de persoane aparţinând unui întreg spectru de naţionalităţi şi profesii.

     Călătoria lor, pornind din aeroportul budapestan către graniţa austriacă, este oprită de către ruşi sub pretextul unor aspecte birocratice, la un orăşel de graniţă. Comandantul acestora, un anume maior Surov, interpretat magistral  de către Yull Brynner, se dovedeşte a fi un tip educat, victimă el însuşi a acestui conflict bizar. Accentul peliculei va fi uşor transferat către o imposibilă idilă între acesta şi o englezoaică din grup (Deborah Kerr) de către Anatole Litvak, regizorul producţiei.

     Nu putem trece aşa uşor peste numele lui Litvak fără a aminti că tot lui îi aparţine una dintre producţiile emblematice ale cinematografiei deceniului al şaptelea, referindu-mă aici la neuitatul "Noaptea generalilor".

     Nu mai insist asupra intrigii şi , mai ales, nu vreau să vă dezvălui deznodământul. Vreau doar să afirm faptul că ne aflăm în faţa unei creaţii hollywoodiene de vârf sub toate aspectele producţiei, cu scene memorabile şi dialoguri pe măsură, care nu trebuie să lipsească din cinemateca niciunui cinefil. Celor care nu l-au văzut încă, le promit un adevărat spectacol de cinema.

    Vizionare plăcută.

Subtitrarea o veţi găsi aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu