luni, 14 ianuarie 2013

The Angels' Share (2012)

     Am luat o pauză în ceea ce priveşte ecranizările după John Le Carré, până mai dibuiesc vreuna fără subtitrare românească.
                                                    ~ / ~
     Ken Loach e un regizor abonat la Cannes. Şi pe bună dreptate. Aproape că nu e ediţie în care să nu primească cel puţin o nominalizare la vreunul din premii, sau chiar să câştige Palm d'Or, cum s-a întâmplat în 2006 cu "The Wind That Shakes the Barley" (pentru cine nu l-a văzut, căutaţi-l repede-repede).
     Trebuie să mărturisesc că l-am apreciat încă de la primul film pe care i l-am văzut, "Hidden Agenda".
     Filmul de care am să vă vorbesc a fost laureat al Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes din 2012.
     The Angels' Share e un film care te prinde încă înainte de derularea genericului, când bietul Albert, beat mangă, se ceartă cu un megafon pe un peron dezafectat.
     Precizez că filmul a avut nevoie chiar de subtitrare în engleză, pentru că este vorbit într-un delicios dialect scoţian presărat cu nestemate argotice.
     Realismul lui Ken Loach se îmbină perfect cu naturaleţea protagoniştilor şi o poveste cu iz de basm cu zâne pentru a crea un omagiu licorii tradiţionale a Scoţiei şi îngerilor pe care fiecare dintre noi avem şansa de a-i întâlni în viaţă sub înfăţişarea unor semeni de-ai noştri, chiar dacă nu reuşim de multe ori să-i recunoaştem.
     The Angels' Share, sau Partea Îngerilor este denumirea tradiţională care desemnează partea de alcool care se evaporă, cu timpul, din whiskyul lăsat la maturat în butoaiele de stejar.
     Pe scurt, filmul este povestea unor tineri delincvenţi din Glasgow, pe care soarta şi sistemul judiciar îi adună laolaltă într-o echipă de muncă în folosul comunităţii. Cel mai răsărit dintre ei, Robbie, proaspăt beneficiar al statutului patern, încearcă din răsputeri să-şi depăşească starea de om fără căpătâi cu ajutorul lui Harry, supraveghetorul lor, un om cu inimă mare şi cu un adevărat cult pentru whisky. Harry îl conduce pe Robbie în lumea plină de farmec a degustătorilor de whisky prilej cu care tânărul Robbie îşi descoperă un talent înnăscut pentru această îndeletnicire, aplaudat de pe margine de prietenii săi Albert, Mo şi Rhino.
     Periplul lor prin lumea whiskyului le scoate înainte şansa de a ieşi din mizerie printr-un minuţios plan de a fura o licoare extrem de valoroasă descoperită la o distilerie din cealaltă parte a ţării.
     Vă las pe voi să descoperiţi aventurile care îi vor duce spre un deznodământ care vă va lăsa, cu siguranţă, un zâmbet pe faţă.
      Iar dacă titlul ales de Ken Loach este "The Angels' Share" (partea îngerilor), una din secvenţele de încheiere, în care Robbie îşi manifestă recunoştinţa faţă de Harry, îngerul său păzitor, oferindu-i sticlă plină cu cel mai valoros whisky cu dedicaţia "The Angel's Share" (partea îngerului), face din această dedicaţie un titlu la fel de bun pentru filmul nostru.
     Coloana sonoră, cu "500 miles" al celor de la The Proclaimers, merită şi ea menţionată.

     Vă recomand tutror, cu toată căldura, această bijuterie cinematografică. Ar fi mare păcat să o rataţi.

Aici veţi găsi subtitrarea mea. (de fapt sunt două, pentru că limbajul extrem de colorat al protagoniştilor m-a determinat să scriu şi o variantă mai soft, pentru pudibonzi)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu