luni, 3 decembrie 2012

Noiembrie - decembrie: piaţa valutară

În piaţa perechilor valutare majore, singurele evoluţii notabile au avut loc în  EUR-USD, respectiv USD-JPY.

EUR-USD

(click to enlarge)

    După cum avertizam în analiza de la începutul lunii noiembrie, moneda unică a trebuit să desăvârşească din punct de vedere tehnic retragerea la un nivel standard, înainte de a porni, începând cu mijlocul lunii, un nou trend ascendent.
    Există o zonă de rezistenţă în calea avansului euro, începând cu linia de trend de la 1,3100 şi terminând cu maximul relativ de la 1,3172. Dacă reuşeşte străpungerea acestei rezistenţe, calea va fi liberă spre 1,5000. 



    Acest lucru se observă mai bine în cel de al doilea grafic, al perechii valutare  în orizont lunar.
    Apare figurat aici un suport puternic multianual care a reuşit să frângă ultimul trend descrescător.
(click to enlarge)
    Un alt lucru deosebit de important reieşit din acest grafic este coincidenţa între nivelul Fibonacci de 38,2 al trendului descrescător care a durat din mai 2011 până în iulie, a.c. şi nivelul maximului relativ de care vorbeam în paragraful precedent.
    Această coincidenţă nu face decât să crescă importanţa acestui nivel de rezistenţă, şi să întărească din punct de vedere tehnic aserţiunea făcută în legătură cu puternicul trend crescător care stă în faţa monedei unice.
    Este interesant de apreciat care ar putea fi evenimentele fundamentale de natură a conturba viziunea tehnică prezentată. În situaţia dificilă a economiilor din euro-zone, care a reuşit să molipsescă până şi Germania, a crizei datoriilor suverane, a şomajului în creştere, etc., nu ducem lipsă de scenarii posibile.

USD-JPY

(click to enlarge)
    Yenul a reuşit, în sfârşit, să coboare sub 80,55, pragul pe care îl învederam luna trecută. (adică să depăşească valoarea, dacă ne referim la standardul perechii valutare)
    O respingere la rezistenţa de la 83 va determina confirmarea unui triunghi simetric, a cărui semnificaţie nu o mai pomenesc aici,
    Pe de altă parte, o străpungere a rezistenţei va aduce pe tapet o nouă rezistenţă în jurul nivelului de 85,50.
    Deşi pare uşor de tranzacţionat, potenţialul speculativ al Yenului este net mai mic faţă de cel al monedei unice, care va rămâne, cel puţin pentru luna care urmează, singura majoră asupra căreia merită să ne îndreptăm atenţia. 
    În ceea ce mă priveşte, yenul nu mă interesează în interiorul triunghiului despre care am vorbit. În afara lui, lucrurile se pot schimba. Ţineţi minte trei cuvinte: Bank of Japan!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu