duminică, 2 septembrie 2012

Un august în flăcări (II) - continuare

Petrolul

După cum am mai arătat, evoluţia preţului la petrol este condiţionată din punct de vedere tehnic de corelaţiile  (directe sau inverse) cu indexul dolarului american, cu principalii indici bursieri si cu cotaţiile anumitor materii prime. Din punct de vedere fundamental, creşterea cotaţiilor este limitată de motivele pe care le-am expus anterior aici . Bineînţeles că un eveniment major de genul unui conflict în orientul mijlociu va fi de natură a perturba, pentru un orizont de timp oarecare, tendinţele definite de aspectele anterior prezentate.

În ceea ce priveşte evoluţia imediată a cotaţiilor, prevăd o rupere eşalonată a corelărilor despre care vorbeam, din cauza faptului simplu că este de prevăzut o creştere a cotaţiilor activelor suport cu care cea a ţiţeiului se găseşte în corelaţie directă. În acelaşi timp însă, aşa cum am arătat, limitarea dată de pragul stabilit este mai puternică decât alte considerente.




Metalele preţioase

Creşterea parităţii EUR-USD a constituit confirmarea pentru iniţierea de raportări poziţionale bullish în piaţa metalelor preţioase.
Strategiile de tranzacţionare a acestora vor ţine cont de princiipiile cu care i-am familiarizat pe cei interesaţi. Pentru publicul larg vreau să aduc în atenţie un indicator foarte valoros în acest context, şi anume graficul raportului preţurilor la aur, respectiv argint, per unitatea de măsură, precum şi relaţia cotaţiilor raportate la unitatea de tranzacţionare.
Un lucru este cert: cei care au dat curs semnalelor furnizate în luna care a trecut sunt beneficiarii celor mai importante evoluţii din ansamblul activelor tranzacţionabile din ultimele săptămâni.
 Atenţie: trenul a luat deja viteză, însă cei iuţi de picior mai pot sări încă în vagoane. Mare grijă la gradul de expunere, pentru a nu periclita o poziţionare corectă din motive de volatilitate crescută.

Principalii indici bursieri

DJIA

După cum am prevăzut, indexul blue-chips a testat viguros bariera de 13300, fără însă a o putea penetra. Vor urma, desigur, alte testări în perioada imediat următoare. Succesul acestora nu va însemna, însă o depăşire semnificativă, dacă avem în vedere alegerile ce stau să vină. Eu aş paria mai degrabă pe un zig-zag de 3-400 de puncte.
 Only time will tell!


DAX

Spre deosebire de indexul american, cel german are mai întâi de sărit pragul de 7200, înainte de a cocheta cu  linia de trend de la 7400, sau chiar cu maximul de 7600.
Afirm că DAX este pe cale să depăşească fără prea multe probleme primul prag, în timp ce, o eventuală testare a liniei de trend va coincide cu o eventuală amplitudine maximă a spargerii rezistenţei în DJIA. Asta, până în noiembrie. În lipsa unor evenimente perturbatoare, prognozez că rezistenţa dată de trend va putea fi depăşită în perioada următoare, aducând din nou în discuţie o barieră care deocamdată pare impenetrabilă: 8000.

NIKKEI

Nikkei se găseşte de vreo trei ani într-un canal uşor descrescător tranzacţionabil doar pe termen relativ lung (de la 6 luni la un an). Nu recomand tranzacţionarea acestuia pe orizonturi de timp mai reduse, din motivele pe care le-am mai precizat.


Futures

În urmă cu o lună arătam că aprecierea considerabilă a cotaţiilor la cereale nu va mai continua, iar piaţa mi-a dat dreptate şi de data aceasta.
Căştigătorul acestei luni s-a numit "argint", care şi-a premiat adepţii în aur :-)

În concluzie:

  Luna septembrie este, prin tradiţie o lună a oportunităţilor deosebite date de volatilitatea aflată în strânsă legătură cu ardoarea traderilor reveniţi din vacanţă. Multă grijă!

Rămân în continuare la dispoziţia celor interesaţi cu analize punctuale şi semnale de tranzacţionare.
Succes tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu