miercuri, 1 august 2012

Luna iulie, prin pieţe

Valute


EUR-USD:

O lună dificilă pentru moneda comună, datorită unor fundamente evidente, asupra cărora nu mai insist. Ceea ce e de notat tine de aspectul tehnic al evoluţiei sale.
După cum arătam în analizele din lunile din urmă, Euro va fi atras ca de un magnet de zona de suport important din jurul valorii de 1.2000. Prima testare a suportului a avut ca efect o respingere  puternică (vezi ultima săptămână). Totuşi, dacă vom ţine cont de teoria fractală Elliot, e de aşteptat o nouă tentativă de spargere a suportului înainte de aşezarea confortabilă a monedei unice pe un trend crescător important. Conjugănd aceasta cu fundamentele de care vorbeam mai sus, ne putem aştepta ca acest eveniment să aibe loc până în septembrie.
Personal, sunt pentru o confirmare înaintea iniţierii de poziţii long în context.



USD-JPY

Yenul s-a apreciat continuu în decursul lunii iulie, şi pare să întâlnescă o opoziţie puternică la linia de 78.00 (rezistenţa din octombrie - februarie transformată în suport). Nu am nicio îndoială că suportul va ceda în cele din urmă , după care intrăm din nou într-o nebuloasă în care pândeşte în orice moment spectrul intervenţiei băncii centrale. E de mâncat o pită, pentru cei cu nervii tari!
Nu am niciun motiv să mă îndoiesc de profesionalismul Comitetului de Administrare a Rezervelor Intrernaţionale al BNR, care a lăsat să-i scape informaţia că anul trecut a redirecţionat o parte a plasamentelor în USD, către JPY. Cine are urechi de auzit, sa le ciulească!

Una din valutele exotice preferate de mine a încheiat un trend principal în această lună. Este vorba de Shekel (ILS), care si-a stopat devalorizarea faţă de USD şi a trecut pe un trend crescător (descrescător, în varianta oficială a crossului, USD-ILS)

EUR-SEK

Koroana suedeză este valuta care beneficiază cel mai mult de pe urma situaţiei precare a monedei unice, şi de refuzul Băncii centrale a Elveţiei de a liberaliza CHF în raport cu EUR. În situaţia puţin probabilă în care Euro ar tinde să sucombe, SEK poate căpăta valenţe de valută de refugiu. E bine de ţinut minte!

USD-ZAR

Cealaltă valută exotică capabilă să ofere satisfacţii garantate celor care o curtează este Randul Sud-African. Acesta a intrat într-un zig-zag foarte uşor tranzacţionabil pe termen mediu-scurt.

Cât priveşte Leul nostru amărât mă văd obligat să fac următoarele consideraţii:
    1. Scăderea din ultima lună e departe de a fi spectaculoasă (chiar şi numai prin comparaţie cu ceea ce se întâmplă în piaţa valutelor majore) Ea are un caracter strict speculativ, şi a fost întreţinută de inconştienţa televiziunilor care titrau cu litere de-o şchioapă în fiecare zi că "EURO e din nou la un maxim istoric!"
Păi, badea Gheorghe, care mai are si el ceva bani ramaşi după ce vându mieii la Paşte, ce face el când vede aşa ceva în fiecare zi? Dă fuga şi îşi schimbă bănuţii în Euro. Şi uite aşa face şi Nea Ion, şi Gigel, şi Gigica şi se alimentează singură setea de Euroi versus Roni.
    2. BNR se găseşte în situaţia de a fi nevoită să asigure monedei naţionale un canal de variaţie relativ îngust, din cauza alinierii la condiţiile cerute pentru aderarea la moneda unică.
    Aşadar, nu vă mai obosiţi a încerca să speculaţi mişcarile atea, căci lucrurile sunt clare.

 PETROL

Ca de obicei, petrolul oferă bune oportunităţi de speculaţie dacă se ţine cont de nişte principii clare, dintre care unele le-am enunţat chiar aici. Este interesant şi ca instrument de hedging datorită corelaţiilor sale. Grijă doar la situaţiile care fac ca aceste corelaţii sa se rupă! Astea sunt. într-adevăr, oportunităţi importante pentru speculatori.

METALE PREŢIOASE

    Evoluţia metalelor preţioase a fost una incertă, ele cochetând încă cu pragurile de suport. Încă nu aş sări în barca cea lungă, Aştept confirmare. Şi asta poate veni de la Euro.

PRINCIPALII INDICI

DJIA s-a trantcţionat în zig-zag, şi se pare că pragul de 13300 urmează să fie din nou testat. Nu cred că va putea depăşi această rezistenţă înaintea alegerilor din noiembrie, când, cred eu, vom avea ceva veşti mult aşteptate de la FED.

NIKKEI - Nu îl recomand la tranzacţionare decât celor bine familiarizaţi cu el, din motive de volatilitate extremă.

DAX e în revenire, însă e foarte sensibil la situaţia şi ea volatilă a zonei euro.


Câteva cuvinte despre  Futures


Este cunoscută problema secetei din America şi efectele ei asupra cotaţiilor la cereale. Se vede şi într-o analiză comparativă a performantelor lunare ale diferitelor active suport faptul că PORUMBUL (+28,3%), SOIA Prelucrata (+21.6%) GRĂUL (+17,3%) sunt ocupantele podiumului. Felicitări celor care au prevăzut această situaţie şi au ştiut să beneficieze de pe urma ei. Celorlalţi le recomand să nu încerce acum să mai prindă acest tren. A trecut prea repede prin gară!

În loc de concluzie:


Luna august e, în general, sub spectrul vacanţelor. Dar nu cea a traderilor! După cum se ştie, vacanţa aduce cu ea o scădere a volumelor de tranzacţionare. Insă. orice perturbaţie care ar putea apărea ar avea, din această cauză, efecte multiplicate. Atenţie mare la paragraful despre Euro!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu