vineri, 4 mai 2012

La aniversare (IV) - Ora adevărului

    Ce s-a întâmplat, de fapt:
   
     Bănci mari de investiţii (JPMorgan, în special) deţineau importante poziţii short în argint. Pentru ele situaţia devenea critică, întrucât nu mai puteau susţine poziţiile respective, fiind nevoite, dacă preţul nu ar fi coborât, să recurgă la short-covering, adică la închiderea în pierdere a poziţiilor short deţinute, care la volumul pe care îl deţineau ar fi însemnat un dezastru financiar. Prin urmare, au recurs la o ultimă soluţie, o manipulare agresivă, vânzând masiv în condiţii de lichiditate scăzută. Asta a determinat căderea bruscă din 2 mai. De notat este că nu le-a reuşit nici asta, piaţa revenind ulterior. Aici s-a întâmplat ceva foarte interesant: prin mijloace asupra cărora nu pot decât să speculez, în seara zilei de 2 mai au reuşit să convingă un important fond să se alăture efortului lor. Abia atunci au reuşit să trântească preţul.


 De aici situaţia a declanşat o reacţie în lanţ, căderea de preţ antrenând închiderea poziţiilor long deţinute de micii speculatori în derivate, care se înghesuiseră cu o săptămână în urmă să prindă trenul, insuficient protejaţi. Alţii, chiar dacă ar fi putut susţine căderea de preţ, au fost cuprinşi de panică. Caz tipic. Urmarea a fost că o bună parte din poziţiile speculative au fost lichidate, rămânând în picioare doar cei rezistenţi şi determinaţi.

   Câteva cuvinte despre motivele care au putut determina unele fonduri să intre în acest joc: Lucrurile nu sunt deloc complicate. Pur şi simplu, administratorii lor au ajuns la concluzia că nu mai au de unde cumpăra mai multe contracte în condiţiile în care nimeni nu mai vindea după ce Soros îşi lichidase poziţiile. Prin urmare au fost nevoiţi să vândă ei înşişi. NUMAI PENTRU A PUTEA CUMPĂRA ULTERIOR, MAI IEFTIN.

 Un lucru e cert: NIMENI din detinătorii fizici de argint nu a participat la acest iureş al vânzării. S-au vândut doar hârtii, argint virtual.

Nu trebuie să trecem cu vederea rolul COMEX în toată această afacere la care a contribuit din plin prin mecanismul manipulării marjelor, pe care l-am explicat într-o postare anterioară.

Şi, încă ceva! Sunt plin de cicatrici căpătate în lupta cu pieţele, astfel încât să cred că începutul atacului speculativ, cu doar o oră şi ceva înainte ca forţele SEAL şă purceadă la încercuirea lui bin Laden poate să fie doar o coincidenţă...

Întrebarea la care ar trebui să răspundeţi dacă aţi avut curiozitatea de a urmări ultimele postări este următoarea: am avut de a face, în situaţia prezentată, cu o manipulare grosolană, sau cu un eveniment obiectiv?
În funcţie de răspunsul pe care îl veţi da la această întrebare vă puteţi considera pregătiţi sau nu pentru o aventură în lumea fascinantă a pieţelor financiare.

Una peste alta, cred că a fost o poveste interesantă, din care putem avea cu toţii multe de învăţat. Vă garantez însă, că nimic nu se compară cu trăirea acesteia la un nivel de implicare maximă...
Unii spun că e mai tare decât sexul :-)



ATENŢIE: piaţa argintului este una cu volatilitate extremă, iar abordarea ei nu o recomand sub nicio formă celor neavizaţi. Apelaţi la profesionişti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu