joi, 3 mai 2012

La aniversare (III) - Speculaţii

    În zilele ce urmează încep să apară diferite speculaţii care se străduiesc să desluşească mecanismul care a acţionat asupra pieţei, uitând să consulte abecedarul. Spargerea unei bule speculative este un eveniment obiectiv, indiferent de natura declansatorului concret.

Cele mai importante exemple, sunt următoarele:



  • S-a spus că evenimentele au avut legătura cu uciderea lui OBL. Fals, după cum am mai spus, întrucât căderea a fost anterioară momentului respectiv.
  •   S-a spus că prăbuşirea preţului s-a datorat creşterii marjelor pentru derivate. Din nou fals; deşi acest lucru a avut oarecare efect, acesta nu putea determina o asemenea amploare. Să mă explic: contractele futures pe argint sunt standardizate din punctul de vedere al cantităţii la 5000 de uncii. În urmă cu câteva săptămâni, când preţul se situa la nivelul de 38$/oz, aceasta ar fi însemnat o valoare de 38$ x 5000 = 190.000 $ pentru care se plătea o marjă de circa 12.000$, adică  ~16%, sau 1/6. Înainte de prăbuşire, la un preţ apropiat de 50%/oz, valoarea unui contract ar fi fost de 250.000$, adică cu peste 31% mai mult decât în urmă cu o lună. Prin urmare, nu era nimic mai logic ca marjele cerute pentru asemenea contracte să crească în mod corespunzător. Aceste mecanisme de ajustare a marjelor au loc în mod curent în pieţele de derivate financiare, aşadar nu pot fi făcute responsabile de o asemenea mişcare, cu toate că au dus, foarte probabil,  la forţarea investitorilor mici de a-şi închide poziţii insuficient de bine acoperite din punctul de vedere al expunerii.
  • S-a spus că mişcarea a fost generată de lichidarea poziţiilor deţinute de Soros. Fals! George Soros îşi lichidase poziţiile deja, cu 1-2 săptămâni înainte. (cam atunci când am închis eu ultimul long). Asta nu e decât o dovadă că trendul este intact, dacă o aşa de mare lichidare nu şi-a arătat efectul la momentul când a fost efectuată.
  • S-a spus că o mare parte a mişcării se datorează lui Carlos Slim, care a deschis poziţii short pentru a-şi proteja prin hedging producţia din minele sale de argint. Fals! În primul rând nu cred că avea de ce să facă acest lucru, întrucât marjele de profit raportate la costurile de exploatare sunt uriaşe, şi nu necesitau aşa ceva. Dar chiar dacă ar fi acţionat în acest fel, nu poate fi bănuit că ar face-o dintr-o dată, căci o astfel de operaţiune se face în timp, tocmai pentru a nu conturba pieţele. Slim, ca şi proprietar de active miniere, ar fi fost cel mai puţin interesat de crearea unei astfel de situaţii.
Vom afla care este adevărul în episodul următor.

(va urma)


ATENŢIE: piaţa argintului este una cu volatilitate extremă, iar abordarea ei nu o recomand sub nicio formă celor neavizaţi. Apelaţi la profesionişti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu