marți, 1 mai 2012

La aniversare (I)

     Se împlineşte fix un an de când am asistat la una dintre cele mai importante manipulări din întreaga mea carieră de negru pe plantaţiile cu bani. Şi la asta am participat activ.

Este vorba despre prăbuşirea preţului argintului,

Întreaga poveste e demnă de un scenariu de film de suspans, şi ar merita o abordare exhaustivă, pe care însă n-am să o fac acum.
Vreau doar să scot în evidenţă unele aspecte de natură a se constitui ca material didactic pentru cei ce se lansează cu entuziasm în mirajul bulelor speculative.



În abecedarul profesiei noastre, în loc de tradiţionalul "Ana are mere" vom găsi un citat al unuia dintre corifei, pe nume John Templeton. Iar acest text spune aşa: "Bull markets are born on skepticism, mature on optimism, and die on euphoria." În traducere, "Pieţele ascendente se nasc din scepticism, se maturizează în optimism şi sucombă în euforie." Iar cine nu învaţă acest adevăr imuabil din abecedar îl va învăţa cu siguranţă mai târziu, la orele de practică, pe propria piele.

E greu de găsit un exemplu mai grăitor decât cel al argintului.

 Trendul său a început odată cu anunţarea de către responsbilii americani a politicii dolarului slab, la începutul anului  2002. Pentru cei car nu ştiu, 2002 a venit după cutremurul financiar provocat de căderea ENRON şi a altor giganţi (vezi WORLDCOM ) precum şi odată cu începutul destructurării echilibrului bugetar american. La început, a fost un trend timid, născut, după cum spuneam, în scepticism. A crescut, mai apoi, ca Făt-Frumos, ajungând la maturitate în optimismul care a cuprins pieţele după criza din 2008. Ultimele opt luni (înaintea atingerii maximului din 28 aprilie 2011) au fost pline de euforia care va preceda decesul.

Să facem puţină teorie:

În prima parte a unui trend crescător piaţa este făcută de către "smart money", de către rechinii care au simţul prăzii încă de departe şi de cei avizaţi (în general, cei cu legături strânse cu piaţa în cauză)
În ce de a doua parte, în joc intră fondurile de investiţii şi  participanţii avizaţi care constată un potenţial deja dovedit al pieţei respective.
În ultima parte, cea a euforiei, se sesizează marea masă a investitorilor datorită articolelor din presă care scot în evidenţă ceea ce deja a devenit o poveste de succes. Aici lumea începe deja să se înghesuie, cu toţii cumpără şi se pare că vânzătorii au dispărut de pe piaţă. Drept urmare, graficele o iau, parabolic, în sus, semn pentru cei care au citit abecedarul nostru, să intre în alertă. Piaţa noastră s-a transformat deja într-o frumoasă bulă speculativă.



(va urma)



ATENŢIE: piaţa argintului este una cu volatilitate extremă, iar abordarea ei nu o recomand sub nicio formă celor neavizaţi. Apelaţi la profesionişti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu